Aktivity - co je možné v Karibiku dělat, vidět...

Na své si přijdou všechny generace, sportovci i nesportovci, zadaní i svobodní, milovníci klidu i dobrodružství, zábavy či lenošení... 

 

PRO SPORTOVCE:

Jachting – Karibik je skutečným snem každého jachtaře. Dokonalé podnebí skýtá prakticky celoročně stabilní pasáty, rovníková blízkost je zase zárukou stálých teplot moře a vzduchu. V letních měsících se vyskytují tropické bouře, které se ojediněle mohou změnit v hurikán. Většina jachtařů se proto vydává „sailovat“ raději v zimním období. Trasu je vhodné přizpůsobit jak počtu členů, tak zkušenostem posádky. Pro začátečníky zde naleznete bezpečná a k manévrování snadná místa, také není problém sestavit vzrušující delší přeplavby pro zkušené jachtaře.

Trecking – Pro milovníky treckingu existuje v Karibiku nepřeberné množství možností, jak trávit čas mimo loď, tedy v době mezi přeplavbami. Doporučujeme zejména vulkanické ostrovy, jako skvělá místa k rozličným výletům a výstupům . Od poměrně jednoduchých tracků k vodopádům a jezírkům, kde se budete brodit řekou a zdolávat velké kameny při výstupu proti proudu řek přímo pod vodopády, až po skutečně náročné celodenní trecky ke kráterům vulkánů, které uvnitř skrývají různé neobvyklé krásy Země. S průvodcem po domorodých stezkách, které byste sami těžko našli, jednou nitrem husté džungle, doslova vzduchem jen po spletených větvích stromů, po druhé zase po stěně, ze které uniká síra a kde krajina vypadá jako na Měsíci, přímo k unikátním pokladům Matky přírody, které tu leží, jakoby nic, takřka na každém kroku. Již léta spolupracujeme se zkušenými místními průvodci, kteří Ti svou zemi ukážou jejich typickým příjemným způsobem. Budete si připadat bezpečně avšak dobrodružně. Výlety naplánujeme podle toho co Tě baví a podle obtížnosti která Tě láká.

Kiteboarding – tento stále oblíbenější sport má karibské oblasti ideální podmínky. Potřebná kombinace vln a větru se vyskytuje na každém ostrově, prakticky po celý rok. Zejména atlantské strany korálových ostrovů jsou kitaři velmi oblíbené. Stabilní silný vítr a vlny různých velikostí zajišťují zázemí pro začátečíky i pokročilé milovníky kiteboardingu.

Canyoning – lze provozovat na vulkanických ostrovech, kde se vyskytují četné řeky s vodopády a voda zde padá kaňony, které vytvořily před staletími lávové kameny a sesuvy půdy. Nejlepší podmínky na Dominice a Sv. Vincentu, dobré také na francouzských ostrovech Martinik a Guadeloupe.

Surfing – Karibik není nejvyhlášenější surfařskou destinací, přesto se zde nachází místa, která jsou surfaři velmi oblíbená. Dobré podmínky nabízí francouzské ostrovy a Bequia.

Potápění – pro potápěče „vrakaře“ je zejména oblast Grenadinských ostrovů dokonalým rájem. V této oblasti ztroskotalo spousta lodí, jak kvůli četným mělčinám a reefům, tak také kvůli špatnému počasí, zejména v letních měsících. Jsou zde k vidění vraky moderních i starých lodí. Některé potopené lodě, vezoucí španělské zlato, nebyly dodnes nalezeny a poloha jejich místa zkázy je právě u břehů karibských ostrovů. Třeba i Ty budeš mít při svém podvodním dobrodružství štěstí! Potápěčům, kteří dávají přednost mořské fauně, doporučujeme zejména mořský park Tobago Cays, který je domovem chráněných želv Karet Obrovských. Zažít potápění s obřími želvami či delfíny zde není vyjímečné. Žijí tu různé druhy žraloků a při troše štěstí je uvidíš i Ty.

Šnorchlování – je možné provozovat prakticky všude. Kromě velkých přístavů, každé kotviště nabízí k vidění krásy podmořského světa. Spousty ryb, želv, hvězdic a dalších živočichů je snadné pozorovat v každé zátoce. Jsou zde samozřejmě i vyhlášená místa, která jsou také našemi doporučeními.

Cyklistika – Martinik a Guadeloupe jsou ostrovy s velmi dobrou infrastrukturou a proto je zde možné provozovat silniční ciklistiku. Ostatní ostrovy jsou velmi dobře sjízdné na horských kolech. Většina silnic není v nejlepším stavu, ale pro horské kolo jsou tu jak snadné, tak velmi obtížné trasy s prudkými úseky stoupání a klesání.

Sportovní rybolov – nejúspěšnější provozovat přímo z lodi při přeplavbách. Stačí vybrat vhodnou návnadu a můžete vláčet i dvě návnady ze zádi lodě. Také je možné si po domluvě s kapitánem půjčit motorový člun, který je na lodi k dispozici a „zajet“ si na ryby do kterékoli zátoky a zkusit štěstí. A nebudete čekat dlouho. Nejčastějšími úlovky jsou tu barakudy, tuňáci, dolphin fish, king fish, dorády či makrely. V této oblasti lze ulovit také Tarpona, který je údajně nejbojovnější dravou rybou. Boj s Tarponem je zážitek na celý život i pro náročného rybáře. Své oblíbené vybavení si vezmi s sebou. Na lodi máme k dispozici návnady a přívlač.

Pokud mezi zmíněnými Tvůj oblíbený sport chybí, nevadí. Jsme si jisti, že jej lze v Karibiku provozovat a zajistíme Ti potřebné informace a vybavení.

PRO NESPORTOVCE:

Dáváš-li přednost dovolené spíše plné odpočinku a relaxace, než náročných výletů, není pro nás nic snažšího a příjemnějšího než Ti Tvoje přání splnit. Doba mezi přeplavbami, strávená na ostrovech je příležitostí, jak si užít pohody a odpočinku v Karibiku. Třeba den strávený na bílé pláži...jen Ty se šnorchlem a brýlemi, opalovacím krémem, knihou a sklenkou vychlazeného rum-punče...po úchvatném západu slunce večerní procházka do některé z místních hospůdek na vynikající mořské plody a poté návštěva např. baru a stylové reggae party a třeba další rum-punč s přáteli...to by mohl být pro tebe ten správný karibský relax. Záleží jen na Tobě a Tvých představách.

PRO ZADANÉ:

Páry tu naleznou nespočet romantických míst a zážitků. Jen pro představu malá ochutnávka...vesničky na úpatí sopek zvané „scrues“ poskytují relax v přírodních sírných lázních, tzv. Sulfur SPA, které (nejen) pro zamilované páry nabízí za příznivé ceny naprosté soukromí a romantiku přímo v deštném lese. Sírné prameny mají navíc léčivé a omlazující účinky, proto mají místní ženy, ale i muži, krásnou pokožku a obličeje bez vrásek. Pozorování západů slunce je opravdu úchvatný romantický zážitek. Každý den je unikátní, obloha kreslí pokaždé originální obraz. Když je jasno, bez mraků, můžete pozorovt tzv. „green flash“ což je vlastně optický klam, kdy při západu slunce do moře, při jasném počasí, poslední bod zapadajícího slunce vytvoří na mořské hladině a nad ní zeleno-bílé světlo. Jedná se o pouhý okamžik, ale je to jedinečný zážitek.

PRO SVOBODNÉ:

Získejte nová přátelství a nové kontakty na lidi se stejnými zájmy. Nejen svobodní lidé tu naleznou nespočet možností, jak se pobavit a také seznámit jak s místními, tak i s lidmi z celého světa. Zdejší domorodí obyvatelé jsou, zřejmě kvůli prostředí ve kterém žijí, velmi přátelští, otevření, společenští a také většinou nikam nespěchají. Působí neuvěřitelně uklidňujícím dojmem. „Karibský čas“ (jak s oblibou říkají místní i turisté, kteří vědí) plyne odlišně od toho našeho evropského. Nic tu nepůsobí hektickým a stresujícím dojmem. Spíše naopak. Proto je toto místo ideální na to, úplně vypnout od denních starostí a problémů a alespoň na chvíli se pobavit velmi odlišným způsobem. O jaké pobavení půjde, je samožřejmě jen na Tobě.

PRO MILOVNÍKY ZÁBAVY:

Uvádíme pár tipů, kam určitě stojí za to se podívat, když cestujete Karibikem. V tomto směru je Karibik místo, kde se pořád něco děje. Na každém ostrově se konají lokální akce jako reggae party, street party, barbecue či různé jam session místních hudebníků, prakticky denně. Mezi větší akce patří státní svátky a karnevaly, které jsou pro celou Střední a Jižní Ameriku velice typické. A jsou také velmi proslulé. Zejména karnevaly u příležitosti oslav Masopustu, které probíhají téměř celý únor. Na každém ostrově začínají trochu jindy a trvají různě dlouho. Nejznámější je samozřejmě ten brazilský v Rio de Janeiru, ale právě v podobném duchu se oslavy masopustu nesou celou Střední a Jižní Amerikou. Kromě karnevalů se tu konají četné festivaly všemožných zaměření a hudebních stylů. Velmi vyhlášený je Vincy Mass, což je v podstatě volba karibských královen krásy spojená s vystoupením světoznámých muzikantů. Koná se na Sv. Vincentu na konci června. Také kreolské festivaly hudby jsou oblíbené a konají se často, zejména na francouzských ostrovech. Milovníci Jazzu si přijdou na své např. na ostrově Bequia, která je tímto žánrem a hlavně hudebníky ve Střední Americe proslulá. Zkrátka v každou roční dobu místní lidé něco oslavují. Je dost pravděpodobné, že při Tvé plavbě Karibikem některý z festivalů navštívíš i Ty a poznáš místní příjemnou a přátelskou kulturu a tradice.

PRO FANOUŠKY GASTRONOMIE:

Ochutnej kreolskou kuchyni, která je pro nás exotická, zejména používáním ovoce v kombinaci s rybou či krabem. Banány zde mají v gastronomii dlouhou tradici. V Karibiku celoročně dozrává na 40 druhů banánů. Zhruba polovina je sladká, druhá polovina je nasládlá, chutná však spíše jako brambory a takto se v místní kuchyni také zpracovává. Brambory jsou tu také hojně používané, což není divu když odsud pocházejí. Zdejší brambory jsou však druhově rozmanité a mají také rozmanité chutě. Běžné je také použití různých druhů kořenů a dalších zajímavých příloh, např. dašín nebo jam či chlebovník. Chlebovníkem, i přes jeho výtečnou chuť a rozmanité využití v kuchyni, místní lidé často opovrhují. Zřejmě proto, že to původně bývala strava otroků. Časté je také použití kokosu, či kokosové vody a mléka. Co se týče masa, zdejší obyvatelé hovězí a vepřové maso často nejedí. Je zde poměrně drahé a k dostání je téměř výhradně mražené. Oblíbené je kuřecí, stejně jako ryby, suchozemští krabi a mořské plody. Ovoce tu dozrává celoročně a je k dostání za velmi příznivé ceny. Zelenina to má ve zdejších podmínkách o něco těžší. Vyžaduje větší péči a proto je její cena o něco vyžší, ne však víc než například ve Střední Evropě. Ovoce i zelenina jsou v kreolské kuchyni hojně zastoupené a v kombinaci s čerstvou rybou nebo humrem jde o originální kulinářský zážitek. To vše a mnohem víc nabízí lokální gastronomie... V místních hospůdkách se nech unášet v rytmu reggae a zapomeň na chvíli na všední problémy. Ochutnej pravý karibský rum, nebo třeba domácí džus z cukrové třtiny, či pravé kakao.