Hlavní sezóna listopad-duben – počasí, mapa, geografie...

Přestože se počasí v Karibiku běžně liší ostrov od ostrova, tak při prozkoumání statistik zjistíme, že v rámci daných ostrovů jsou tu teploty většinou stabilní, s pouze malými sezónními odchylkami během roku. Stálé pasátové větry přináší ke Karibským ostrovům převážně od východu teplý vzduch, zahřívaný množstvím slunečních paprsků. Blízkost golfského proudu zase teplé moře i v zimě.

V období listopad – duben bývá počasí stabilní s velkým podílem slunečního svitu. Teploty vzduchu dosahují rozpětí cca 26 - 31°C. Teplota vody se pohybuje mezi 27 - 29°C. V noci teplota běžně neklesá pod 25°C.

V období květen – říjen, zejména pak v srpnu a září bývá tato oblast často zasažena tropickými bouřemi. Ty většinou trvají několik dní a poté se buď rozpadnou nad některým ostrovem, nebo se stočí na sever. Při určitých podmínkách se spojením více tropických bouří může (ale nemusí) vytvořit hurikán. I když Karibik patří do tropického pásma tak tyto extrémní výkyvy počasí nemusí nutně proběhnout každý rok, ani zasáhnout většinu ostrovů. A také se tak neděje. Poslední hurikán zasáhl vážněji část karibských ostrovů v roce 2006. Od poloviny února do května je obecně v Karibiku nejsušší počasí v roce. Voda je vždy dost teplá a vhodná pro koupání.

Navigační a povětrnostní situace v Karibiku - doporučené období pro plavbu je konec října – duben, celoročně vítr ze SV až JV, v létě proměnlivý vítr ze SV/JV o rychlosti 10 – 20 uzlů, v zimě ze S, SV vítr 15 – 25 uzlů, v jižní části Karibiku SV pasát, klima spíše vlhčí na rozdíl od ostrovů při pobřeží Jižní Ameriky, kde je klima sušší.



Blízkost rovníku zaručuje návštěvníkům Karibiku celoročně stabilní podmínky pro strávení dovolené ze strany podnebí a počasí. Pouze skutečnost, že v letních měsících je vznik tropických bouří častější, určuje, proč většina turistů přijíždí raději v zimních měsících.






Informace o geografii jednotlivých ostrovů naleznete v sekci „Nejvyhledávanější lokality plaveb“ pod odkazem "Online průvodce po karibských ostrovech". Zde uvádíme stručné informace o kanálech mezi ostrovy.

Kanály mezi jednotlivými ostrovy jsou vlastně jakousi pomyslnou hranicí mezi Atlantským Oceánem a Karibským mořem. Pasáty zde vanou silněji než na ostrovech. Např. kanal mezi Sv. Vincentem a Sv. Lucií je nádhernou ukázkou rychlé jízdy námořního jachtingu. Je uzavřený z obou stran vysokýmy pitony a proto zde vzniká výrazný komínový efekt a způsobuje svižné plachtění, s naší lodí rychlostí až 9 uzlů. Je potřeba tento fakt brát na vědomí zejména při vyplutí na kanál, kdy v jednom momentu foukne opravdu silně a loď se rychle nakloní. Také jsou zde větší vlny, než podél pobřeží ostrovů. Je dobré brát v ůvahu také silné proudy, které se na kanálech vyskytují, zejména v souvislosti s délkou přeplaveb. Podrobnější informace o nich se dočtete v lodních mapách, které jsou součástí vybavení naší lodě. Před vyplutím na kanál je nezbytné vždy zkontolovat aktuální předpověď počasí pro danou oblast.